A PROGRAM CÉLJA

A Szülői Szerepben Program anyagát úgy állítottuk össze, hogy az elméleti tudás és a gyakorlati munka harmonikus egységét képezze. Végigvesszük a gyermek fejlődési fázisainak elméletét, ami segít megérteni a minden egyes fázisban megjelenő gyermeki szükségleteket. A program gyakorlati részében személyes élmény gyakorlatokon keresztül foglalkozunk a kapcsolódással, a kötődéssel valamint a szülői szerepről alkotott hiedelmeink feltérképezésével.

Amellett, hogy megértés szerzünk arról, mi történik bennünk és a gyermekünkkel való kapcsolatunkban, fontos, hogy tapasztalati módon is megvizsgáljuk múltunkat és neveltetésünket, illetve feltérképezzük saját gyermekkori sérüléseinket, amelyek gyermekünkkel való kapcsolatunkban aktiválódnak.

Azért, hogy szülőként helyt tudjunk állni, szükséges, hogy érezzük magunkat, a minőségeinket és a korlátainkat. Szükséges az is, hogy megtanuljunk ezekkel az adottságokkal egészségesen és konstruktív módon bánni, és hogy gyermekünket, amennyire lehetséges, megvédjük a saját belső éretlen részeinktől, és azoktól a sérülésektől, amelyek talán már generációk óta adódnak tovább.

A Szülői Szerepben Programot hat modulra terveztük, a modulok pedig egyhavi rendszerességgel kerülnek megtartásra. A képzés minden év októberében kezdődik, és a következő év márciusában fejeződik be. A képzést hétvégén, szombati napon tartjuk, azért, hogy könnyebben elérhető legyen a szülők és az alkalmazásban lévők számára is.

A képzés tematikusan tervezett, minden egyes modul az előzőhöz kapcsolódik. A modulokra nem lehet egyenként jelentkezni, a jelentkezés csak a teljes képzésre lehetséges.

A képzés helyszíne: Budapest 

A képzés időpontjai:
Minden modul havonta 1 napot vesz igénybe, mely szombatonként, 09 – 17 óra között tart.

1. MODUL
A gyermek kötődése a szülővel és az „elég jó szülő”

2. MODUL
A gyermek fejlődése – a születéstől az iskolaérettségig

3. MODUL
Az óvodás gyermek fejlődésének kihívásai – az első lépésektől a játékszabályokig

4. MODUL
Iskolások és tinédzserek – ki vagyok, és mire van szükségem?

5. MODUL
Hogyan hat ránk neveltetésünk és gyermekkorunk – a tudattalan minták

6. MODUL
Tudatossági szintek a partnerkapcsolatban és a szülői szerepben

A bevezető előadások és a műhelyek időpontjai az eseménynaptárban találhatóak

 

Tanárok:

Matea Blažević
Maja Petković
Laslo Pinter
Kishonthy-Kardos Rita
Verdes Dóra
Szemerey Márton

 

Lehetőséget nyújtunk egyéni munkára a személyes témákra vonatkozóan:

Minden szülőnek és gyermeknek szüksége lehet segítségre bizonyos fejlődési szakaszokban. Ha a gyermeke egy azok közül a gyermekek közül, akinek nehézsége van az iskolában vagy a tanulásban, ha elszigetelve érzi magát a társaitól, ha koncentrációs vagy figyelemzavarai vannak, ha nehezen vesz részt a családi és más szociális tevékenységekben, vagy ha ön vagy gyermeke állandóan elakad egy bizonyos kérdésben, akkor gyermekének és Önnek is támogatásra lehet szüksége.

Amennyiben egyéni konzultációt szeretne igénybe venni, e-mailben érdeklődhet: szuloiszerepben@gmail.com.